Sağlık İçin Hareket Et Günü!
Spor ve egzersiz zihinsel sağlık için en güçlü araçlardır; stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltırken olumlu bir ruh hali ve öz saygıyı da destekler. Gerginliği ve bastırılmış enerjiyi serbest bırakmaya yardımcı olur bu da bilişsel işlevlerin iyileşmesine ve daha iyi bir uyku kalitesine yol açar.
Çocukluktan yetişkinliğe kadar spora ve düzenli egzersize katılım, obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskinin azalmasına destek olur. Yaşam boyu sürecek sağlıklı alışkanlıkları teşvik ederek daha yüksek yaşam kalitesine katkıda bulunur.
Sağlık için spor ve egzersiz sadece eğlence amaçlı uğraşlar değil, aynı zamanda hem bedeni hem de zihni zenginleştiren, vücut sağlığının korunmasında da destekleyici ve bütünleyici olan bir aktivitedir.
Fiziksel Aktivitenin Önemi
Fiziksel aktiviteleri düzenli yapmak hem bedeni hem de zihni olumlu yönde etkileyen sayısız fayda sağlar. Fiziksel aktivitenin bireyler üzerinde faydaları şöyle sıralanabilir:
- Kiloyu sağlıklı bir şekilde korumak ve kalp hastalığı, diyabet ve belirli kanser türleri gibi çeşitli kronik hastalıklara önemli bir katkıda bulunan obezite riskini azaltır.
- Kasları ve kemikleri güçlendirmeye, genel fiziksel uygunluğu iyileştirmeye ve yaralanma riskinin azalmasına destek verir. Düzenli egzersiz, kalp ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirir, kan basıncını düşürerek ve dolaşımı artırarak kardiyovasküler sağlığın geliştirilmesine katkı sağlar.
- Fiziksel egzersiz, mutluluk ve rahatlama duygularını teşvik eden, stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltan endorfinleri arttırır.
- Bilişsel işlevi, hafızayı ve uyku kalitesini de geliştirir.
- Fiziksel aktiviteye özellikle grup sporlarına veya fitness derslerine katılmak sosyal bağlantıları güçlendirir.
Fiziksel aktivitelerin kardiyovasküler fonksiyon, kas gücü ve zihinsel sağlık gibi genel sağlığı iyileştirmesi gibi faydaları olmasının yanında egzersiz sırasında aşırı efor veya yanlış hareketler sonucu yaralanmalara yol açar, aşırı zorlanmada yorgunluk veya tükenmişliğe neden olur. Çinko-magnezyum takviyeli Supplyte elektrolit tozu, fiziksel aktivite sırasında ter yoluyla kaybedilen temel mineralleri yenileyerek sıvı alımına yardımcı olur ve kas kramplarını önler. En iyi performansı ve dayanıklılığı teşvik ederek elektrolit dengesini yeniden sağlar.
Dünya Sağlık Örgütü Verilerine Göre Fiziksel Aktivitenin Önemi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) fiziksel aktiviteyi, iskelet kasları tarafından üretilen ve enerji harcamayı gerektiren her türlü vücut hareketi olarak tanımlar. Bu aynı zamanda hafiften şiddetliye kadar çeşitli seviyeleri kapsar ve hem kalp atış hızını ve nefes almayı artıran aerobik egzersizi hem de kas gücünü, dayanıklılığını ve esnekliğini artıran kas güçlendirici aktiviteleri içerir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), küresel olarak fiziksel hareketsizliğin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirmektedir. DSÖ verilerine göre;
- Dünya çapında yaklaşık 4 yetişkinden 1'i önerilen fiziksel egzersiz seviyelerini karşılamıyor.
- Dünya genelinde 11-16 yaş aralığındaki ergen nüfusun %80'inden fazlası fiziksel olarak hareketsiz yani inaktif durumda.
DSÖ tarafından belirlenen bu istatistikler, küresel sağlık sorunlarını iyileştirmek ve önlenebilir hastalıkların yükünü azaltmak için fiziksel aktiviteyi teşvik etmenin ve aktif yaşamı destekleyen ortamlar yaratmanın önemini vurgular.
Dünya Sağlık Örgütünün Önerdiği Fiziksel Aktiviteler
Dünya Sağlık Örgütü’nün, farklı yaş gruplarına göre sıklık, yoğunluk ve süreye dayalı olarak önerdiği fiziksel aktiviteler şu şekildedir:
- 5-17 yaş arası çocuk ve gençler için günde yaklaşık 60 dakika fiziksel aktivite yapılması ve haftada en fazla 3 kez kas ve kemiklerin gelişimine yönelik egzersiz çalışılması
- 18-64 yaş arası yetişkinler için haftanın çoğu günlerinde en az 150 dakika orta şiddetli veya 75 dakika yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapılması
- 65 yaş üstü yetişkinler için haftada minimum 150 dakika orta şiddetli veya 75 dakika yüksek yoğunluklu aerobik fiziksel egzersiz çalışma yapılması. Haftada iki veya daha fazla gün kas güçlendirici çalışmalar da fayda sağlar.
DSÖ tarafından belirlenen bu öneriler, genel sağlığı geliştirmek ve bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmak için tasarlanmış öneri niteliğindedir.
10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü
Her yıl 10 Mayıs'ta "Sağlık İçin Hareket Günü" olarak kutlanan bu küresel uygulama, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktiviteyi sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir etkeni olarak teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Günün amacı, çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesinde ve genel refahın korunmasında düzenli egzersizin öneminin bir hatırlatıcısı olmasıdır. Ülkemizde de bu uygulama her yıl düzenli olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Dünya sağlık için hareket et günü, her sene tüm dünya çapında toplulukların, kuruluşların ve bireylerin, fiziksel aktivitenin yararları konusunda farkındalığı artırmak için çeşitli faaliyet ve etkinliklere katıldıkları gün olma özelliğine sahiptir. Sağlık için egzersiz çalışmalarından fitness dersleri, spor etkinlikleri, yürüyüş veya bisiklete binme aktiviteleri, sağlık atölyeleri ve aktif kalmanın önemini vurgulayan eğitim programları bugün yapılan etkinlik ve faaliyetler arasındadır.
Sağlık İçin Hareket Et Günü, her yaştan ve her kökenden insanlara ister planlanmış egzersiz rutinleri yoluyla ister sadece günlük rutinlerinde daha aktif kalarak, günlük yaşamlarına daha fazla hareket katma konusunda ilham vermeyi amaçlıyor. Gün, insanları fiziksel aktiviteye öncelik vermeye teşvik ederek, hareketsiz yaşam tarzlarıyla mücadele etme ve dünya çapında bireyler ve topluluklar için daha sağlıklı alışkanlıkları teşvik etme yönündeki küresel çabaya katkıda bulunuyor.
Sağlık İçin Hareket Et Günü Hedefleri
Sağlık İçin Hareket günü, beslenme, fiziksel aktivite ve sağlık konularında küresel ve ulusal stratejilerin geliştirilmesinin bir parçasını oluşturuyor. Bireylere farkındalık ve bilinç aşılamak için belirlenen ana hedefler şunlardır:
- Sürdürülebilir ulusal ve yerel fiziksel egzersiz girişimlerinin, politikalarının ve programlarının geliştirilmesini daha kolay hale getirmek.
- Spor organizasyonları, etkinlikler ve diğer sosyo-kültürel forumlar aracılığıyla dünya çapında fiziksel egzersize olan katılımın yükselmesini sağlamak.
Sağlıklı davranış ve yaşam tarzlarını teşvik etmek ve tütün kullanmamak, sağlıklı beslenme, şiddetin, stresin ve sosyal izolasyonun azaltılması gibi spor ve fiziksel aktivite yoluyla sağlıkla ilgili konuları ele almak.