Ağız Florası Nedir?
Ağız boşluğu farklı bakteri ve mantarlara ev sahipliği yapmaktadır. Toplu olarak ağız içi florası olarak adlandırılan tüm ağız içi organizmalar, ağız ekosistemin bir parçasıdır. Ağız florası, ağız, yanak, dil ve dudak içinde bulunan mikroorganizma topluluğudur. Ağzımız, sindirim sisteminden, solunum sistemine, vücudumuzdaki sistemlere açılan ilk kapıdır. Sağlık ağızda başlar!
Ağız Floranız Bozulduğunda Ne Olur?
Ağız florasının bozulması çok ciddi diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Diş eti hastalıklarına neden olan bu bakteriler aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
Vücudumuzda adeta bir bariyer görevi gören ağız, cilt, bağırsak ve akciğer gibi bölgelerde yoğunlaşmış olan mikroorganizmalar vücut florasını oluştururlar.
Vücut bariyerini oluşturan bu floraların en önemlilerinde biri olan ağız florası bozulduğunda ne olur?
Ağız florası bozulduğunda; birçok sistemik rahatsızlığın oluştuğu özellikle son 10 yıldır yapılan araştırmalarla desteklenmektedir. Kana geçen ağız bakterileri, beyin apsesine ve eklem hastalıklarına neden olmaktadır. Bununla birlikte ağız floranız bozulduğunda:
Vücuda bakteri girişi başlar.
Ağız kenfeokusu başlar.
Diş eti çekilmeleri, diş eti kanamaları başlar.
Ağız florasında oluşabilecek bir rahatsızlık, vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşabilecek hastalıklara da kapı açmaktadır. Dolayısıyla giriş kapısını sağlam inşa etmek, vücut binasının sağlığını da koruyacaktır. Dengesiz bir flora oluşmasına neden olan bakteriler, ağız sağlığı için de zararlıdır. Dolayısıyla ağız florasında bulunan zararlı bakterilerin çoğalması engellenerek denge sağlanmalıdır.
Ağız Florasının Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarındaki Önemi
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere ağız florasında milyarlarca bakteri bulunmaktadır. Vücut içerisinde farklı görevleri bulunan bu bakterilerin bazıları hastalık yapıcı bakteriler (patojen) bazıları ise zararsız bakterilerdir.
Sağlıklı bir ağız florasından bahsedebilmek için bakteri dengesinin kurulmuş olması gerekir. Zararlı ve yararlı bakterilerin dengede olduğu bir florada hastalık ya da sorun gelişme ihtimali çok daha düşüktür. Bu denge devam ettiği sürece de işleyiş normal olarak devam eder. Bu denge zararlı bakterilerin lehine bozulduğu takdirde önce ağızda sonrasında da vücudun diğer bölgelerinde sorunlar oluşmaya başlar. Bu sorunlardan en önemlisi de rinit (nezle), grip, orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit, zatürre gibi sık tekrarlanan üst solunum yolu enfeksiyonudur.
Sağlık ağızda başlar.
Ağız florası bozulduğu andan itibaren vücuda zararlı bakteri girişi başlar. Ağız florası sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarında hastalığa neden olan virüsler ve bakteriler ile savaşarak, vücuda girmelerini engeller. Böylece vücudu koruma altına alır.
Ağız florasını ne kadar dengede tutabilirsek o kadar zararlı mikroorganizmalardan uzak dururuz. Böylece önce ağız ve diş hastalıkları sonrasında üst solunum yolunda meydana gelebilecek enfeksiyonların da önüne geçmiş oluruz.
Unutmayın! Ağız florası, sağlıklı bir vücudun başlangıç noktasıdır.